Nuova Gamec on the Palazzetto, the ultimate accepted mission: see how it is going to be

Bergamo. Remodel the Palazzetto dello Sport in through Pitentino right into a museum of recent and modern artwork, able to capturing new languages ​​and new types of artwork, with out finishing up radical demolitions and with an formidable imaginative and prescient of the cultural way forward for town: Bergamo Metropolis Council approves the ultimate mission of the brand new Bergamo GAMeCthe Gallery of Fashionable and Modern Artwork of town, for years in the hunt for a brand new location that permits it to adapt, 31 years after its start, to the wants of as we speak, profoundly totally different from the distant 1991.

Occurs the formidable city plan which goals to refunctionalize the previous sports activities middle of town, a sports activities facility that shall be changed by the brand new Palazzo dello Sport that can rise within the place of the Palacreberg and by the Enviornment below development within the new Refrain Life advanced, which the COSTIM group is constructing between By way of Serassi and By way of Bianzana.

The intervention, which may have a complete value of round 18 million euros, of which greater than 6 million come from a mortgage from the PNRR -within the framework of the decision for city regeneration- and one other 6 million promised in 2017 by the UBI Basis In style Financial institution. The works are scheduled to begin after the shut of the following sports activities season, that’s, round spring 2023: within the coming months the manager design of the construction shall be carried out, the European bidding procedures supplied for by the rules will comply with and eventually the award of the works.

As for the construction, the ultimate mission confirms the upkeep of the present type of the sports activities facility (distinctive characteristic of a constructing) that, nonetheless, demonstrates all its half century of life. The stands shall be demolished and a big “lantern” shall be constructed inside -which will comprise the exhibition part- by the development of intermediate flooring and making the most of the peak of the present enjoying subject. Along with this new container there’s additionally a restaurant, a bar, a bookstore and all of the purposeful companies of an artwork gallery. The full space will virtually triple: from the present 2,200 sq. meters to simply below 6,000.

Confirming and clearing the elliptical container of the extra volumes and sustaining the place of the doorway in direction of piazzale Oberdan, the mission transforms the present entrance half, sustaining its sediment and reducing it in top to construct a portal that permits the general public area to “circulation” into the constructing. Thus, the lobby of the museum is created, a lined inside sq. at full top, a diaphanous area, engaging and in concord with the brand new exterior sq., designed by seats, a fountain with water options and small industrial gazebos.

The exhibition space of ​​the museum will truly begin on the bottom flooring: The total-height foyer is conceived as a multifunctional area outfitted for exhibitions of nice works. This area additionally homes the bookstore and casual instructional rooms to draw the youthful public. Reverse the doorway are the museum workplaces and a retail area overlooking what’s going to grow to be the coed residence for the Montelungo-Colleoni space.

A central staircase excavates the doorway to the museum on the primary and second ranges with the gallery for everlasting exhibitions, obtained, this one, inside the opal quantity that presents a sequence of cell modular panels able to creating roughly giant and roughly illuminated areas. .. Nonetheless, the everlasting museum and the non permanent gallery are accessible individually. in order to not hinder entry to the everlasting museum throughout the meeting of non permanent exhibitions. Symmetrically positioned security stairs and elevators full the accessibility system and escape routes.

On the highest flooring it was crucial to cut back the quantity because of the impossibility of constructing adjoining to the Morla stream. Subsequently, a light-weight quantity was created that homes a panoramic restaurant, accessible from the surface even when the museum is closed. The brand new quantity follows the restrict of the constructing, leaving the remainder of the area to a panoramic roof terrace.

Subsequently, the brand new museum may even characterize a brand new viewpoint on Bergamo, due to this panoramic terrace that dominates the roofs of town and is the conclusion of this path that winds by the reminiscence of the constructing, the inside artwork and eventually to see town.

By enhancing the potential of the present construction and being attentive to problems with land consumption, circularity and sustainability, the architects Carlo Cappai and Maria Alessandra Segantini, house owners of C + S Architects (Treviso and London), opted for a refurbishment operation. “We now have inherited from the previous buildings of beneficiant dimensions and buildings that as we speak we will afford to construct with problem. We imagine that it’s essential to worth previous buildings as a result of they’re particular areas accessible to communities, banks of power and uncooked supplies, assets to regenerate components of town. The retrofit is a resilient device to translate the roughly current previous and switch it right into a useful resource for the group. The transformation of the sports activities middle into the brand new GAMeC is a type of legacies that’s reworked into potential, on an city scale, on an architectural scale and on a scale of the bodily expertise of residents.”- Segantini underlines.

“The mission turns into a bridge between the previous and the long run: on the one hand it maintains a powerful imprint of the unique buildings and on the opposite it invents a brand new area, consisting of an opal glass lantern suspended within the void that homes the everlasting gallery. GaMeC. The prevailing inside buildings shall be left unfinished and shall be consolidated with metallic grafts, sustaining the materiality of the uncovered concrete and the traces of its transformations to construct a dialogue between the previous and the brand new”, explains Cappai. “We’re honored to have contributed to giving again to the residents of Bergamo a brand new public area able to elevating consciousness of the basic function that artwork and tradition have in constructing the legacy for future generations,” write Cappai and Segantini.

And one of many strengths of this mission and its future, in one of many areas that can endure one of the radical transformations of town within the coming years, with the brand new interventions deliberate within the Montelungo barracks, destined for a college campus, and the extension of the Suardi park with the acquisition of the San Tomaso gardens and the reworking of the previous Canossiane. These new transformations are accompanied by the presence of one of the essential cultural establishments within the metropolis, the close by Accademia Carrara.

The brand new GAMeC mission is a part of this renovation, turning into maybe, for its personal function, one of many principal emblems and elementary aspect of the hinge between the long run pupil campus within the Ex-Caserma Montelungo-Colleoni, Suardi Park and the Carrara Academy. Conscious of this function, the mission is just not solely directed on the constructing as such however, by a number of purposeful tons, extends the intervention additionally to the surface, within the surrounding city area to enhance entry to the museum itself. The interventions include the intersection with through della Muraine, in entrance of the previous barracks and, on the alternative facet, between through san Tomaso, Cesare Battisti and Borgo Santa Caterina, with the reconstruction of the ground to raised emphasize the restore of the components that delimit and outline them.

Subsequently, not solely the design of the constructing: this second model, revised attributable to a sequence of crucial questions that arose throughout the design course of, turns into a possibility to design an awesome high quality city public area and to attach a sequence of interventions by the brand new city hinge of the GAMeC.

Leave a Comment